Jedno z miejsc pamięci ofiar panującej w XIX w. zarazy w naszej okolicy. Zarys dziejów epidemii cholery, przebieg choroby. Cholera z 1873 roku.
Od
zamierzchłych czasów ludzie nękani byli różnymi chorobami i
epidemiami. Jedną z groźniejszych była epidemia cholery. Na XIX
wiek przypadło jej największe nasilenie.
Cholera
to ostra bakteryjna choroba zakaźna, która zwykle występowała
epidemicznie. Wywołują ją przecinkowiec „Vibrio cholerae”.
Charakteryzowała się ona bardzo obfitymi biegunkowymi stolcami i
wymiotami prowadzącymi do całkowitego odwodnienia organizmu.
Czynnikami zakaźnymi mogły być zarówno woda zanieczyszczona
odchodami i wydzielinami chorych osób, jak również środki
żywności czy przedmioty użytkowe. Materiałem zarażającym
„Vibrio cholerae” mogło być wszystko, co choćby w najmniejszym
stopniu zostało zanieczyszczone odchodami: bielizna pościelowa,
odzież, pokarmy, niechronione źródła wody. Przenoszenie bakterii
następowało drogą pokarmową, najczęściej przez wypicie
zarażonej wody. W zanieczyszczonej wodzie przecinkowiec może
utrzymywać się miesiącami. W ten sposób bakteria cholery
potrafiła przetrwać poza organizmem.
Do
XIX wieku istotne znaczenie miała kwestia zaopatrywania w wodę
pitną. Ścieki odprowadzano otwartymi kanałami, zanieczyszczając
przy tym studnie, źródła i inne miejsca poboru wody pitnej i
użytkowej. Innym elementem sprzyjającym rozprzestrzenianiu się
epidemii były kryzysy polityczne (tzn. rewolucje, wojny), związane
z tym przemarsze wojsk oraz przemieszczanie się ludności (związane
z migracjami, pielgrzymkami lub jarmarkami). Wpływ na zachorowanie
miała także ogólna kondycja organizmu, która była określana
przez warunki bytowe ludności takie jak: mieszkanie i praca, stan
higieny w tych miejscach oraz częstotliwość, ilość i jakość
spożywanych posiłków. Odkrycie w 1884 roku bakterii cholery przez
Roberta Kocha pozwoliło poznać istotę tej choroby i podejmować
odpowiednie kroki w jej zwalczaniu.
Bakterie „Vibrio
cholerae”.
(źródło:
www.rki.de)
Pierwsza
epidemia cholery przyszła do Europy w 1831 roku z Indii – z
endemicznych rejonów dorzecza Gangesu. Zarazki tej choroby zostały
przywleczone przez Persję do graniczących z Turcją obszarów Rosji
w 1829 roku. Skutecznym nosicielem tej choroby okazała się armia
rosyjska tocząca wojnę z Turcją w latach 1828 – 1829. Po jej
zakończeniu część wojsk carskich, pod dowództwem gen. Iwana
Dybicza, została ściągnięta do Królestwa Polskiego na początku
1831 roku. Wówczas rozpoczęła się regularna wojna polsko –
rosyjska, wywołana wybuchem powstania listopadowego. Choroba bardzo
szybko rozprzestrzeniała się po Królestwie Polskim, przedostając
się do Galicji i Prus. W rejencji opolskiej epidemia cholery
wystąpiła po raz pierwszy 20 lipca 1831 roku. Pojawiała się z
powtarzającymi nawrotami będąc pochodną światowych pandemii,
mających zawsze swój początek w Indiach (tam wystąpiła po raz
pierwszy w 1817 roku) aż do końca XIX wieku. Po raz ostatni cholera
pojawiła się na Górnym Śląsku w 1894 roku, a ostatni przypadek
zachorowania miał miejsce 13 grudnia tegoż roku. Pandemia cholery
wygasła ostatecznie w 1896 roku, będą również ostatnią w XIX
wieku.
Epidemie
cholery występowały sześciokrotnie na terenie rejencji opolskiej,
w latach: 1831 – 1833, 1836 – 1838, 1848 – 1856, 1866 – 1867,
1872 – 1874 oraz w 1894 roku. W trakcie wymienionych lat
cholerycznych choroba nie występowała z jednolitą intensywnością,
z reguły panowały krótkie przerwy pomiędzy poszczególnymi falami
epidemicznymi, po których następowały nawroty choroby.
Przebieg
choroby był dość gwałtowny. Po trwającym około 12 –28 godzin
okresie inkubacji „Vibrio cholerae” pojawiają się pierwsze
objawy, czyli nagłe, bezbolesne, wodniste o ryżowatej konsystencji
biegunki, których dobowa objętość może sięgać 15 – 20
litrów, a nawet do 40 litrów w skrajnych przypadkach. Biegunkom
towarzyszą również wymioty, dlatego w krótkim czasie dochodzi do
odwodnienia organizmu. Zarażony nie oddaje moczu, następuje
zagęszczenie krwi i spada jej ciśnienie. Tętno staje się trudno
wyczuwalne, ciepłota ciała spada poniżej normy, pojawia się silne
pragnienie, suchość w jamie ustnej, występuje chrypka, głos jest
piskliwy. Skóra człowieka staje się sucha, pomarszczona i zimna,
oczy zapadnięte, wyostrzają się rysy twarzy, mogą wystąpić
także silne skurcze mięśni. Wraz z postępującym odwodnieniem
organizmu pojawiają się zaburzenia świadomości oraz śpiączka.
Chory umiera w stanie wstrząsu. Choroba trwa z reguły od dwóch do
siedmiu dni.
Zwłoki
zmarłych na cholerę należało możliwie w jak najszybciej
przenieść do odosobnionego miejsca. Pogrzeb należało
przeprowadzić z zachowaniem odpowiednich środków ostrożności, z
reguły na zwykłych cmentarzach, zwłaszcza na tych położonych
poza miastem lub jego częściami. Trumny musiały być zalane smołą
lub gaszonym wapnem, a groby głębokie na sześć stóp. Zabraniano
spotykania się uczestników pogrzebu w mieszkaniu zmarłego. Czasami
starano się grzebać ofiary cholery z kilku miejscowości w jednym
miejscu, aby obniżyć ryzyko zawleczenia choroby.
Epidemia
cholery odcisnęła swoje piętno na dotkniętych przez nią
społecznościach. Ludzie praktykowali pielgrzymki błagalne o
odwrócenie choroby, a także po jej wygaśnięciu – dziękczynne.
Panowało przekonanie, że epidemia jest karą boską za grzechy.
Podobne motywy dotyczyły stawiania krzyży i kapliczek
cholerycznych, które miały chronić ludzi przed zarazą.
Mieszkańców Grodziska, Kadłuba i Osieka (powiat strzelecki) miał
chronić przed epidemią św. Walenty, patron epileptyków i nerwowo
chorych, a zwłaszcza zakochanych. Gdy w 1873 roku na Górnym Śląsku
szalała cholera, do Kadłuba przywlokła ją żebraczka o nazwisku
Duda. Legenda głosi, że w zamian za powstrzymanie choroby
parafianie Kadłuba ufundowali obraz św. Walentemu. Umieszczony on
został w bocznym ołtarzu kościoła w Grodzisku. Święty wysłuchał
ich próśb i stał się najważniejszym patronem katolików z pod
strzeleckich wiosek.
Zachowane
do dziś cmentarze choleryczne są niemymi świadkami tamtych
dramatycznych wydarzeń. Jednym z nich jest usytuowany poza
zabudowaniami Kadłuba, w lesie, na przedłużeniu ulicy Polnej tak
zwany „Choleraberg”. Został on założony w 1873 roku podczas
panującej w okolicy zarazy. Spoczęło tam wówczas 21 mieszkańców
Kadłuba oraz 2 mieszkańców Boryczy. Miejsce to zostało starannie
odnowione w 2010 roku.
Zaraza
z 1873 roku wystąpiła w powiecie strzeleckim 17 sierpnia i miała
agresywny przebieg. Informacje na jej temat dostarcza nam kronika z
Krośnicy. Czytamy w niej, że ciała grzebane były we wspólnej
mogile, ponieważ stolarz nie nadążał zbijać nowych trumien.
Zmarłych na cholerę grzebano na wzgórzu nieopodal Kadłuba.
Czyniła to jedna osoba, która nie obawiała się śmierci –
Michał Kalka przysypywał wapnem i woził zmarłych włożonych w
drewniane trumny nocą, gdy wszyscy już spali. Rodziny zmarłych nie
brały udziału w ostatnim pożegnaniu z obawy przed zarazą.
Cmentarz
choleryczny w Kadłubie (powiat Strzelce Opolskie) zwany potocznie
przez mieszkańców Choleraberg.
(zdjęcia
zbiory własne, fot.: Cristoforo)
Od
ostatniej epidemii cholery na Górnym Śląsku minęło już ponad
sto lat i przy obecnych warunkach sanitarnych oraz poziomie wiedzy
medycznej wiadome jest, że nie ma już zagrożenia wybuchu
epidemicznego tej choroby w naszym regionie. W obowiązku jednak mamy
zachować pamięć o wydarzeniach które miały miejsce.
Tekst
po raz pierwszy opublikowany na starym blogu (historian.bloog.pl)
dnia 13. 06.2016 | 20:27
Bibliografia:
- Carmichael A. G., Cholera: zaraza pandemiczna [w:] Wielkie epidemie w dziejach ludzkości pod red. Kiple K.F., Poznań 2002.
-
Czapliński M. P., Epidemie cholery w rejencji opolskiej w latach 1831 – 1894, Rybnik 2012.
-
Smykała P., Grodzisko. Dzieje wsi i kościoła 1429 – 2009.
-
Smykała P., Kubik R., Śląsk w czasach zarazy [w:] Strzelec Opolski nr wyd. 684.
-
Wolnik F., Parafia i szkoła w Kadłubie. Kronika katolickiej szkoły w Kadłubie, Opole 1998.
Komentarze
Prześlij komentarz